Főzőlap tápellátás kiválasztása
Gorenje GK5C41WJ Kombinált tűzhely, 62L, 4 gázégő, A energiaosztály, Fehér
raktáron
4 hónap - 0% THM*
117.781 Ft
Gorenje GK5C41SJ kombinált tűzhely, 62L, 4 gázégő, A energiaosztály, Szürke
raktáron
4 hónap - 0% THM*
122.876 Ft
-4%
Őrült szezon
Gáztűzhely Vision Chef VAG50AGLA, 4 égős, Elektromos gyújtás, Grill, Fehér
raktáron
0% THM - 20 hónap*
84.990 Ft
80.890 Ft
Gorenje GKS6C70XF Kombinált tűzhely, 71L, 4 gázégő, A energiaosztály, Inox
raktáron
4 hónap - 0% THM*
246.790 Ft
20.316 Ft
Gázrezsó 2 rózsás fekete
raktáron
18.560 Ft
128.075 Ft
Heinner HFSC-V50LITBK Gáztűzhely, 4 égőfej, Elektromos gyújtás, Időzítő, 50 cm, Fekete
raktáron
0% THM - 20 hónap*
99.990 Ft
Gorenje MEKS5141B Kombinált tűzhely, 70L, 4 gázégő, A energiaosztály, Fekete
raktáron
4 hónap - 0% THM*
197.290 Ft
-4100 Ft
Őrült szezon
Electrolux LKK520002K Vegyes tűzhely, 4 égős, Grill, Elektromos gyújtás, 50 cm, D energiaosztály, Fekete
raktáron
0% THM - 20 hónap*
159.990 Ft
155.890 Ft
137.900 Ft
Gáztűzhely Vision Chef VAG50EMA, 4 égő, főzőlap és sütő biztonsági, PB fúvókák mellékelve, Fehér
raktáron
0% THM - 20 hónap*
79.990 Ft
Szuper Ár
118.880 Ft
12.619 Ft
179.900 Ft
Heinner HFSC-SME50WH tűzhely, Gáz, 4 égős, Főzőlap és sütő biztonsági berendezés, 50 cm, Fehér
raktáron
0% THM - 20 hónap*
84.990 Ft
Gorenje GEIT5C60BPG indukciós tűzhely, 71L, 4 főzőzóna, A energiaosztály, Inox
raktáron
0% THM - 20 hónap*
237.510 Ft
Electrolux LKK520002X Kombinált gáztűzhely, 4 gázégő, 54L sütőtér, D energiaosztály, Rozsdamentes acél
raktáron
4 hónap - 0% THM*
163.790 Ft
-10%
Őrült szezon
Beko FSGT62110GWO Tűzhely, 4 égő, gáz, elektromos tűzhely / sütő, grill, forgónyárs, 60 cm, fehér
raktáron
0% THM - 20 hónap*
141.380 Ft
127.240 Ft
162.851 Ft
Hasznos linkek:
Tűzhelyek - Akciók
Tűzhelyek - Újdonságok
Tűzhelyek - Újracsomagolt
Tűzhelyek - Gorenje
Tűzhelyek - Studio Casa
Tűzhelyek - Electrolux
Tűzhelyek - 5
Tűzhelyek - Minden termék
Tűzhelyek - Elektromos
Tűzhelyek - Gáz
Tűzhelyek - Kombinált
Tűzhelyek - Standard
Tűzhelyek - Indukciós
Tűzhelyek - Kerámialap
Főzőlapok
Tűzhelyek
Mikrohullámú sütők
Fali panelek és tartozékok
Tűzhely alkatrészek és tartozékok
Mikrohullámú sütő alkatrészek és tartozékok
Főzőlap alkatrészek és tartozékok
Konyhabútorok
A kategóriáról:
A tűzhelyek a konyha központi elemeinek számítanak. Nem véletlen, hiszen itt készülnek a jobbnál-jobb fogások, sülnek a család kedvenc süteményei. Ha sorra vennénk a háztartásban használt nagygépeket, akkor a tűzhelyek minden valószínűség szerint a legfontosabbak között kapnának helyet. Lakáskorszerűsítés, vagy egy modernebb eszközre cserélés esetén akár webáruház segítségével is beszerezhetjük a szükséges tűzhelyet. De mégis milyen fajta mellett érdemes letenni a voksot? Hogyan vásároljunk a minden korábbinál szélesebb eladó kínálatból?
Nem mindegy, hol kap majd helyet!
A tűzhelyek általában 50 vagy 60 cm-es szélességgel elérhetőek, de a méretesebb megoldások kedvelői is megtalálhatják számításukat az akár 150 cm széles berendezés személyében. Természetesen a nagyobb méret maga után hozza a több főzőzóna elhelyezésének lehetőségét, vagy a főzőzónákon így nagyobb edények is helyet kaphatnak. Érdemes tehát átgondolni, hogy a méret kapcsán mekkora elhelyezésére van lehetőség, milyen gyakran főzünk, vagy mekkora családot szeretnénk ellátni sült-főtt ételekkel.
A tűzhelyek ugyanis nem csak főzőlapot hordoznak magukban, hanem a sütőteret is. Ennek mérete szintén a berendezés nagyságának függvényében alakul. A beépíthető készülékek nagy népszerűségnek örvendenek, de ha nem újítanád fel a konyhabútort, vagy egyszerűen elegendő számodra az is, ha egy esztétikus tűzhely szabadon állóan szolgálja igényeid, ehhez is megtalálható a kínálatban a megfelelő eszköz. A vásárlói vélemények szerint ugyan fontos az ár, de mivel rendszerint hosszú távú befektetésről van szó a tűzhelyek esetében, ezért a megbízható minőség, a méret és a kifogástalan funkcionálás nélkülözhetetlen szempontok a választásnál.
Még mindig népszerűek a gáztűzhelyek!
Számos ingatlanban gáz szolgálja az energiatermelést. Legyen szó akár fűtésről, akár a konyhai sütésről-főzésről, az elektromos áramnál ténylegesen olcsóbb gáz igen kedvelt megoldás. Ennek megfelelően a gáztűzhelyek iránt is nagy érdeklődés mutatkozik. Nem csak olcsóbban üzemeltethetőek elektromos társaiknál, de a hő intenzitása is egyszerűen állítható.
Az elektromos tűzhelyek sem tartanak kisebb érdeklődésre számot. A vásárlás során sokan kifejezetten ezek biztonságossága miatt szimpatizálnak a hagyományos, a kerámialapos vagy éppen az indukciós főzőlapot tartalmazó tűzhellyel. Lássuk, mi a különbség ezek között!
Elektromos tűzhelyek - milyet válasszak?
Míg a gáztűzhelyek egyértelmű kínálattal vannak jelen, addig a vásárlók gyakran nem igazodnak ki az elektromos tűzhelyek piacán. Pedig egyszerűbb ezt áttekinteni, mint laikusként hinné az ember. Ma is jelen vannak még a hagyományos elektromos tűzhelyek a piaci kínálatban. Ezek külön főzőlapokkal rendelkeznek, és tökéletesen ellátják feladatukat. A korszerű megoldások kedvelői azonban sokkal szívesebben választják a kerámialapos tűzhelyeket. A sík üveglap felülettel ellátott berendezés könnyen tisztítható, viszont a felület karcolódásának megelőzésére érdemes figyelni.
Az indukciós főzőlapok tulajdonképpen a kerámialapos főzőlapok előnyeit kínálják, de kevesebbet fogyasztanak. Ez annak köszönhető, hogy az edény belsejében fejti ki a hőt, így gyorsabban felmelegszik annak tartalma, míg maga a főzőlap hideg marad. Érdemes tudni, hogy az indukciós főzőlapok a megfelelő „mágneses” edényekkel használhatóak. Az indukciós főzőlapok energiatakarékosságuk és biztonságuk miatt nagy népszerűségnek örvendenek.
Az elektromos tűzhelyek természetesen a sütőt is magukban foglalják. A korszerű háztartási berendezések biztosítják a levegő keringetését, a grillezést, vagy például a hőlégbefúvást is. Ha összehasonlítanánk a gázsütőkkel, akkor egyértelművé válna, hogy az elektromos tűzhelyek sütői igen változatos módon beállíthatóak, így az elkészíteni kívántaknak megfelelő funkcióval segíthetjük a tökéletes végeredményt.
Megfelelő méret és kialakítás
Szintén a konyha adottságaitól függ, hogy mekkora, illetve milyen kialakítású készülékek közül válogathatunk. Beépíthető, vagy szabadon álló tűzhelynél egyaránt előfordulhat, hogy az előírásoknak megfelelően, a konyhabútorba való illeszkedéshez, átalakítás szükséges. Ugyan a beépíthető készülékek standard méretűek, különálló társaik jóval rugalmasabbak. Az átlagos szélesség legtöbbször 50, 55 vagy 60 cm, de akadnak más méretek is. Alaposan mérjünk le tehát mindet, mielőtt vásárlásra szánjuk magunkat!
Főzőlap igények
A számok bűvkörében maradva, nem árt azt sem végiggondolni, hogy hány főzőlapra, illetve gázrózsára van szükség. Bár a főzőfelület csökkenésével az ár is alacsonyabb, kár ezen spórolni, ha később hátrányt jelent a hiánya. Ez visszafelé is igaz. Ne adjunk ki felesleges pénzt, ha a főzőlapok nagy része kihasználatlan marad!
A tűzhely energiabesorolása
Hosszú távon megfontolandó kérdés, hogy mennyit fogyaszt a készülék. A Európai szabvány szerint a tűzhelyeket A-tól G-ig terjedő energiaosztályba soroljuk, ahol az A a legjobb, a G pedig a legkevésbé jó kategória. A kedvezőbb besorolású készülék drágábbak ugyan, de számla tekintetében a plusz költség idővel megtérül.
Sütő funkciók
Akár kombi készüléket veszünk, akár szettben kerül beszerelésre a beépíthető főzőlap és sütő, fontos tisztában lenni a sütő tulajdonságaival. Általánosságban elmondható, hogy egy elektromos sütő több funkcióval rendelkezik, mint egy gázsütő, utóbbi viszont jóval kényelmesebben kezelhető. Jó tudni a sütő térfogatát, aki viszonylag keveset használja, annak kisebb, aki pedig sokszor, sokat süt, annak nagyobb sütőtér ajánlott. Típusát tekintve egy légkeveréses sütő tésztasültekhez, süteményekhez a legalkalmasabb, egy nyílt lánggal dolgozó készülék pedig húsételekhez, grillezéshez kiváló.
A tűzhely tisztítása
A tűzhely tisztítása néha nehéz feladatot ró ránk, ám a megfelelő módszerek alkalmazása esetén nincs mitől tartanunk. Általánosságban el kell mondani, hogy az üvegkerámia főzőlapok, a vasmagos tűzhelyek és a gáztűzhelyek tisztítása más és más megoldásokat követel. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az üvegkerámiás főzőlapok esetén van a legkönnyebb dolgunk. Habár a sima felületen rendkívül erősen megtapadhatnak az odaégett szennyeződések, ezek eltávolítása nem okoz komolyabb gondot. Első lépésként az üvegkaparóval el kell távolítanunk a szennyeződés nagyobb részét, majd az üvegkerámia főzőlapokhoz gyártott tisztítószert kell alkalmaznunk. Miután felvittük a készítményt, az ajánlásnak megfelelő ideig hagynunk kell hatni. Ezt követően már a legmakacsabb szennyeződés is könnyedén eltávolítható lesz egy puha törlőruha segítségével. Fontos, hogy minden esetben kifejezetten üvegkerámia főzőlapok tisztítására készített szerrel dolgozzunk, ugyanis más tisztítószerek akár károsíthatják is magát a kerámia felületet.
Az elektromos főzőlapok és tűzhelyek tisztítása néha piszkos munka lehet. Az elektromos készülékek világszerte az otthonok alapdarabjai, amelyek szinte azonnal és egyenletesen eloszló hőt biztosítanak a főzéshez és sütéshez. A hagyományos elektromos tűzhelyek és üveglapok azonban gyorsan szennyeződhetnek. Elég néhány cseppnyi kifutott tej, és máris elvész az elektromos tűzhely csillogása. Az elektromos sütő és főzőlapok tisztítása trükkös, mert nagyon sokféle módszer létezik. Összegyűjtöttünk néhányat a kedvenceink közül, hogy megkönnyítsük a tisztítás folyamatát. Ne feledd, a biztonság az első! Mielőtt tisztítani kezded az elektromos tűzhelyet vagy sütőt, mindig győződj meg róla, hogy a tűzhely ki van kapcsolva és hideg.
Ha híve vagy a természetes megoldásoknak, használj szódabikarbónát és ecetet! Ez a megoldás a kerámialapos elektromos tűzhelyek esetében válik be igazán. Szükséged lesz egy tiszta ruhára, szódabikarbónára, fehér ecetre, forró mosogatószeres vízre és egy száraz konyharuhára. Elsőként távolítsunk el mindent a felületről, hogy hozzáférhessünk a teljes felülethez. Ezután borítsuk be a felületet szódabikarbónával. Permetezzünk fehér ecetet a szódabikarbónára, és hagyjuk pezsegni! Ezután következik az igazi varázslat. Töltsünk meg egy tálat vagy mosogatót forró mosogatószeres vízzel, majd helyezzünk a vízbe egy konyharuhát. Vegyük ki és csavarjuk ki, maradjon nedves. Helyezzük a nedves törülközőt a tűzhelyre, és hagyjuk állni még 10-15 percig. A szódabikarbóna, a fehér ecet és a forró törlőruha kombinációja elvégzi a munkát helyettünk. Ha letelt az idő, a ronggyal dörzsöljük le a maradék makacs foltokat. Ezután egy tiszta ruhával tisztítsuk le az összes szódabikarbónát, és szárítsuk meg a felületet.
A gáztűzhelyek esetén egy picivel nehezebb dolgunk van. Első lépésként le kell vennünk az edénytartó vasrácsokat. Ezek esetében nagyszerű szolgálatot tesz a grillek tisztítására alkalmas tisztítószer. A tűzhely felső részét, illetve a gázégők környékét hagyományos karcmentes tisztítószerrel és szivaccsal varázsolhatjuk tisztára. A gázégők levehető részeit kefével tisztíthatjuk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tűzhelyek tisztítását csakis kihűlt állapotban végezhetjük. Ez nem csak amiatt fontos, hogy ne égethessük meg a kezünket, hanem a hő hatására felszabaduló gázok miatt is, amelyek a tisztítószerek felmelegedéséből keletkezhetnek.
Hogyan válasszunk tűzhelyet?
A tűzhely kiválasztásának első lépése természetesen nem lehet más, minthogy gáz- vagy villanytűzhelyet vásároljunk. Mivel mindkét típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így érdemes alaposan mérlegelnünk.
Sokáig az olcsó üzemeltetés lehetősége volt a legerősebb érv a gáztűzhelyek mellett. Ma már ez nem feltétlenül igaz, hiszen a gázárak jelentősen változtak, illetve a hatékonyabb és fejlettebb elektromos készülékek alacsony energiafogyasztása csökkentette a különbséget a két típus között. Ráadásul a villanytűzhelyek hatékonyságának javulásának köszönhetően ma már túlzás lenne azt állítani, hogy a gáztűzhelyeken sokkal gyorsabban készül el az étel. Noha a vasmagos elektromos tűzhelyek lassan melegszenek fel, ma már a kerámialapos és az indukciós tűzhelyek terjedtek el. A tűzhely kiválasztását ezek a szempontok nem igazán segítik, így érdemes alaposabban megismerni a gáztűzhelyek tulajdonságait is. Fontos elmondani, hogy a közhiedelemmel ellentétben a mai gáztűzhelyek is hatalmas fejlődésen mentek keresztül; ez nem csak a fokozatmentes szabályozás lehetőségében, hanem számos más tulajdonságban és funkcióban is megmutatkozik. Persze el kell mondani, hogy a gázmelegítés alapvető fizikai tulajdonságai korlátokat jelentenek a sütők esetében. Tulajdonképpen ez a fizikai tulajdonság szülte az úgynevezett kombinált tűzhelyeket, ahol gázüzemű főzőfelülettel és elektromos sütővel találkozhatunk.
Talán eszünkbe sem jutna, de a kiválasztás során érdemes odafigyelni arra, hogy a tűzhely tisztítása minél egyszerűbb legyen. E tekintetben a villanytűzhelyeknek áll a zászló, hiszen a főzőfelületük sima, amit karcmentes tisztítószerrel könnyedén takaríthatunk. Ráadásul a gáztűzhelyek magasabb égési hőmérsékletet produkálnak, ami miatt az ételmaradékok odaéghetnek. Szerencsére a láng színének megváltozása jelzi számunkra, ha az égés nem teljes. A gáztűzhelyek kiömlőit rendszeresen kell tisztítanunk, különösen abban az esetben, ha az ételeink kifutottak.
Végezetül érdemes összehasonlítani a két típust a biztonsági szempontok figyelembevételével is. A gáztűzhelyek esetében a nyílt láng használata jelent veszélyforrást. Ezek esetében mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy éghető anyag ne kerülhessen a láng közelébe; a függöny ne libbenjen oda a huzat hatására, illetve egy hanyagul ledobott konyharuha ne jelentsen tűzveszélyt. A ma forgalomban lévő legbiztonságosabb készülék az úgynevezett indukciós tűzhely, amely az edény mágnesezhetőségét használja fel, így a szabadon hagyott főzőfelület sem fenyeget égési sérüléssel.